Ječmenná klasická polévka
Na některé potraviny se lehce časem zapomíná, i když mají skvělou chuť, nutriční hodnotu a použitelnost. Znovu objevte ječmen s tímto klasickým receptem!
Informace o receptu
Složení: 4 porce
Doba přípravy: 15 min
Dob vaření: 1 hodina 15 min
Na porci: 1382 kJ, 330 kcal, 31 g sacharidů, 15 g bílkovin, 16 g tuku, 37 mg cholesterolu, 4 g vlákniny
Obtížnost: snadné
Přísady:
100 g slaniny prorostlé
80g cibule
20 g másla
100 g ječmene
15 g pšeničné mouky
1,2 litru hovězího vývaru
100 g pórek
100 g mrkve
100 g celeru
150 g brambor
50 ml šlehačka
Sůl
Pepř
Pažitka
Příprava:
1. Nakrájejte slaninu na malé kostičky a cibuli na malé kostičky. Nakrájejte najemno pažitku. Rozpusťte máslo v kastrolu. Smažte slaninu a cibuli. Až zesklovatí, přimíchejte ječmen a posypte moukou. Smažte asi 1-2 minuty , až nebude možno rozeznat mouku. Zalijte vývarem a vařte 10 minut. Snižte teplotu a nechte dusit ještě 40 minut.
2. Mrkev, celer a brambory očistěte. Pórek nakrájejte na jemné kroužky, mrkev, celer a brambory na malé kostky. Dejte vše do polévky a dusíme dalších 20 minut.
3. Přimíchejte do polévky šlehačku, osolte a opepřete.
4. K ozdobení použijte pažitku.