Krtkův dort
Vtipné jméno dělá tento dort ideální pro narozeniny dětí, ale i pro běžné příležitosti. Čokoláda, smetana, banány... ideální kombinace třeba k odpolední kávě.
Informace o receptu
Složení: 4 porce
Doba přípravy: 45 min
Celková doba práce: 2 hodiny 5 min
Na porci: 2098 kJ, 501 kcal, 43 g sacharidů, 10 g bílkovin, 32 g tuku, 173 mg cholesterolu, 3 g vlákniny
Obtížnost: snadné
Přísady:
250 g čokolády na vaření
250 g másla
50 g cukru
5 vajec
150 g pšeničné mouky (typ 405)
1 ks prášek na pečení
3 zralé banány
400 ml šlehačky (smetana ke šlehání)
1 balíček stabilizátoru šlehačky
100 g cukru
200 g tvaroh
Dortová forma o průměru 26 cm
Tuk na vymazání formy
Příprava:
1. Předehřejte si troubu na 180 ° C.
2. Nalámejte čokoládu a nechte společně s máslem roztát.
3. Teplou čokoládu dejte do misky, přidejte cukr a promíchejte ručním mixérem, postupně přidejte vejce, mouku a prášek do pečiva.
4. Do vymazané dortové formy nalijte vymíchané těsto a pečte po dobu 30-40 minut.
5. Nechte koláč vychladnout asi čtyřicet minut a potom opatrně vydlabejte střed lžící, dokud se nevytvoří 2 cm vysoká spodní část s asi 2 cm silným okrajem.
6. Oloupejte banány, nakrájejte je na poloviny a položte je spodek korpusu koláče. Smetanu smíchejte se stabilizátorem a rozmíchejte s cukrem a tvarohem.
7. Z hotového krému vytvořte kopeček (krtinec) na banánovém dortu. Zbytky z vnitřku korpusu koláče rovnoměrně posypejte na tvarohovou hmotu a koláč dejte do chladničky po dobu 10 až 15 minut a potom si vychutnejte.