Nízkokalorická chlebová polévka
Nevyhazujte suchý chléb. Použijte ho k vaření vynikající nízkokalorické polévky podle našeho receptu. Kaloričtější varianta vznikne přidáním strouhaného sýra do hotové polévky.
Informace o receptu
Složení: 4 porce
Doba přípravy: 25 min
Celkový čas přípravy jídla: 1 hodina 25 min
Na porci: 632 kJ, 151 kcal , 22 g sacharidů, 5 g bílkovin, 5 g tuku, 12 mg cholesterolu, 5 g vlákniny
Obtížnost: snadné
Přísady:
Pro polévku:
150 g starého chleba
750 ml rostlinného vývaru nebo bujónu
Sůl
pepř
Do polévky:
80 g cibule
80 g mrkve
80 g kořen petržele
60 g celeru
20 g másla
125 ml rostlinného vývaru nebo bujónu
sůl
pepř
Na ozdobu
1 lžíce pažitky
Příprava:
1. Nejprve připravíme zahuštění polévky. Nastrouhejte tvrdý chleba. Zahřejte 125 ml vývaru v hrnci, odstavte jej z ohně, vložte nastrouhaný chléb, zamíchejte a nechte stát cca 1 hodinu.
2. Oloupejte cibuli, mrkev a petržel. Jemně nakrájejte cibuli, nakrájejte mrkev, petržel a celer na malé kostičky.
3. Zahřejte máslo v hrnci, přidejte cibuli až zesklovatí, pak přidejte zeleninu a ještě krátce osmahněte. Přidejte 750 ml vývaru, sůl a pepř a vařte při nízké teplotě pod pokličkou po dobu 10 minut.
4. Odstavený vývar s namočeným nastrouhaným chlebem (bod.1) rozmixujte na jemné pyré. Toto pyré přidejte do vývaru s osmaženou zeleninou (dle preferované hustoty).
5. Ozdobte pažitkou a podávejte.